5 бр.

Уханните, автентични печива ми напомнят за старите квартали на Истанбул, за продавачите на симит и гевреци по улиците…Пренасят ме години назад, когато от пекарните се носеше неустоим аромат на прясно изпечен хляб, когато храната беше истинска… Открих идеята за тези симпатични, вкусни питки в канала MY DASTARKHWAN. Рецептата е наистина много интересна – тесто с кардамон, канела…вкусът е медено-сусамов…Приличат на симитчета.

Необходими продукти

за тестото:

500 гр брашно

1 и 1/2 ч.ч. хладка вода (200 мл е вместимостта на чашата)

¼ ч.ч. захар

7 гр суха мая (1 пакетче на д-р Йоткер)

½ ч.л. кардамон

2 щипки канела

за покритието на питките:

1 ч.ч. вода 

2-3 с.л. мед или на вкус 

1 ч.ч. сусам 

Разтварям меда във водата, добавям сусама. Изчаквам сусама да се овкуси и набъбне (оставям го накиснат за около 1 час). След което го прецеждам и го поставям в широк съд. Ще го използвам за овалване на питките.

Начин на приготвяне:

Разтварям маята в 1/2 ч.ч. от хладката вода. Поръсвам с щипка захар и изчаквам да се активира.

Поставям брашното с кладенче в средата в удобен за месене съд. Добавям готовата смес с мая и останалите продукти за тестото. Замесвам тесто с намаслени ръце, защото е лепкаво. Оставям го в намаслена купа да втаса (покрито с найлоново фолио).

След втасването го разделям на 5 части, които оформям на топки. Покривам ги с памучна кърпа и почиват 10 мин. 

След което, внимателно и сръчно сплесквам топките на питки (да не са прекалено тънки). Овалвам ги от двете им страни в отцедения сусам. Трябва да са добре покрити по цялата им повърхност със семена. Работя бързо и сръчно, защото са меки, а не искам да разваля формата им. 

Подреждам ги в плоска правоъгълна тава върху намаслена хартия за печене.

С пръст правя по 3 вдлъбнатини в средата на всяка питка. Покривам ги хлабаво с найлоново фолио. Оставям ги да втасат втори път. 

Пека в предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатор за около 20 мин. (съвсем ориентировъчно е). Трябва повърхността им да има приятен лек загар.