2 питки с диам. 20-25 см

Моя приятелка ми подари голямо количество първокласно царевично брашно. Започнах да търся подходящи рецепти, за да го използвам по най-добрия начин и така попаднах на тази идея от Кулинарно в кухнята с Йоана. Оказа се много лесна за изпълнение. Най-важното – резултатът е отличен! Питките, които изпекох са много симпатични, не се разпадат (както понякога се случва при царевичното брашно), защото съдържат сериозно количество бяло брашно за по-добра спойка. Харесвам аромата им – автентично царевичен, като от стара пекарна. На следващия ден са също толкова вкусни (вкъщи рядко се случва да “преспят”).

Необходими продукти:

225 г фино царевично брашно (не използвайте царевичен грис)

450 г бяло брашно

7 г суха мая (това е 1 пакетче; обърнете внимание на опаковката – там пише за какво количество брашно се отнася);

150 мл пресно мляко, затоплено

250 мл вода, затоплена, но не гореща

2 с.л. зехтин

1/2 с.л. сол (така е в оригиналната рецепта, но аз слагам малко повече, тъй като на царевичните питки им отива да са по-соленички);

1 ч.л. захар

Начин на приготвяне:

В купичка сипвам топлата вода, в нея разтварям маята и захарта. Към тази смес прибавям 50 гр от бялото брашно + 115 гр от царевичното. Разбърквам добре да се получи хомогенна каша, покривам я с найлоново фолио и изчаквам да се активира до образуване на балончета по повърхността (купата да е на топло).

След като закваската е готова, към нея добавям зехтина и пресното мляко.

Смесвам остатъка от бяло и царевично брашно заедно със солта и ги прибавям към заквасената смес.

Меся тестото около 10-15 мин. с миксер (използвам приставките за месене, ако нямате такива, може да месите на ръка върху набрашнена повърхност).

Покривам го с найлоново фолио и го оставям на топло да втаса.

След което го разделям на 2 равни части. Оформям две топки. Поставям ги на разстояние една от друга върху хартия за печене, поръсена с царевично брашно. Съвсем леко сплесквам топките и ги поръсвам с царевично брашно (заглаждам ги внимателно). Втасват втори път, покрити с памучна кърпа.

Поставям питките директно с хартията за печене във фурната (без тава). Ако за вас е по-удобно, използвайте подходящ съд за печене.

Пека в предварително загрята фурна на 200 градуса. По време на печене, на дъното на фурната имам огнеупорен съд с вода. Малко след началото на печене намалявам градусите на 180 и пека до хубав, лек загар на питките.