Адаптирам рецепта от Фейсбук страницата “От кухнята на Персия”.

Понякога върху парченцата халва добавям флейки едра сол. Тази комбинация не изглежда приемлива, но ви уверявам, че е изключително подходяща и разгръща допълнително аромата от рози.

Необходими продукти:

1 ч.ч. брашно

6 с.л. сусамов тахан

1 ч.ч. орехи (цели ядки, преди да са смлени)

½ ч.ч. кокосови стърготини

за сиропа:

1/3 ч.ч. вода

1 ч.ч. захар

2-3 с.л. розова вода

Начин на приготвяне:

Сварявам продуктите за сиропа (до разтваряне на захарта, като накрая добавям розовата вода). Оставям го топъл. Ще го ползвам по-късно.

Запичам брашното на сух тиган при непрекъснато бъркане. Малко преди да е напълно готово добавям тахана и разбърквам за кратко.

Междувременно, в блендер съм смляла ореховите ядки с кокосовите стърготини. Добавям тази смес към брашнената. Разбърквам добре да се освободят ароматите. Не е необходимо много време. Котлонът да е на най-ниска степен.

Отстранявам от печката и добавям горещия сироп при непрекъснато бъркане (да не остават бучици). Сместа е лепкава и бързо стяга. По желание може да се добавят 2 щипки сол. Халвата е готова.

Застилам добре малка правоъгълна форма за кейк с найлоново фолио (да стърчи извън формата от всички страни). Изсипвам халвата (да заеме добре дъното). Уплътнявам да няма въздух. Покривам я отгоре със стърчащото фолио. Охлажда се в хладилник, след което се реже на парчета. Добре е да се консумира студена (тъй като е с лепкава структура).