използвам кръгла кексова форма, тип венец с диам. 24 см

Да е козунак – не е! Да е кейк – ами, не е съвсем кейк (има мая)… Нещо по средата е. Затова го кръстих козуначен сладкиш. Може да си го хапваме целогодишно, без значение дали е Великден или не. Използвах като база рецептата ми за Козуначен венец (тип Панетоне). Тестото практически е почти същото, но без махлеб.

Пълнежът е интересен – с традиционен крем от лимони (Lemon Curd), много популярен в англоговорящия свят. Може да го замените с друг по ваш избор. Все пак, твърдя, че комбинацията мак + лимон е най-подходяща. Подсказа ми я Kammy Yordanova от ФБ кулинарната група, в която членувам (Обичам да готвя). И така стигнах до тази идея за козуначен сладкиш.

Необходими продукти

за тестото:

500 гр брашно + 2/3 ч.ч. (пресято)

250 гр захар

2 пакетчета суха мая (14 гр общо)

150 гр пресно мляко, затоплено

100 гр мас, разтопена

ванилия на вкус

лимонова есенция на вкус

7 жълтъка

1 белтък

2 щипки сол

за пълнежа:

маково семе на вкус (аз слагам доста)

320 гр Lemon Curd (лимонов крем) – купувам го готов в бурканче

за глазурата:

1 жълтък + 1 с.л пресно мляко (разбъркани до хомогенност)

за украсата:

едра захар за поръсване

мак за поръсване

Начин на приготвяне:

Разтварям маята в топлото пресно мляко. Поръсвам с щипка захар и изчаквам да се активира. Правя го почти винаги, дори със суха мая.

В широк съд изсипвам брашното, правя кладенче в средата, в което поставям готовата смес с мая. По периферията добавям останалите продукти за тестото, като маста я прибавям постепенно, на части в процеса на месене.

Замесвам меко тесто. Оставям го да втаса за 1 час в топла, но изключена фурна и покрито с памучна кърпа.

Изваждам го върху намаслена повърхност и го омесвам повторно за кратко. Оставям го да втаса втори път за 40 мин. (понякога, признавам си пропускам второто втасване; в този случай финалният сладкиш не е с козуначена текстура, а по-скоро с текстура на плътен кейк, което в никакъв случай не е недостатък).

Изваждам го върху намаслена повърхност. Омесвам го за кратко. Разделям го на 2 топки, които разточвам (с ръка) на правоъгълни кори с деб. 1 см.

Намазвам корите с лимоновия крем. Върху него поръсвам щедро маково семе.

От 2 те кори с плънка оформям 2 фитила (навивам ги по дължина на 2 отделни рула, така че пълнежът да остане вътре). Усуквам ги един около друг. Полагам усуканите фитили в намаслената и набрашнена форма (краищата леко да се застъпят; да се оформи венец). Втасва 3-ти път за 40 мин.

На повърхността на венеца, от усукването на 2-та фитила се образуват сегменти, които мажа със сместа от жълтък и мляко. Поръсвам един от сегментите с мак, следващия с едра захар, съседния отново с мак…и така редувам. Или просто редувам захар и мак спираловидно (от снимките ще добиете представа).

Пека в предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатор около 30 мин. Скарата поставям на най-ниското ниво във фурната.

Наблюдавайте сладкиша! Ако горната част се зачерви бързо, покрийте го с алуминиево фолио.