5 порции

Попаднах на тази интересна рецепта в книгата The Country Cooking of Italy (Colman Andrews). Адаптирах я почти незабелязано по свой начин, като ви предлагам бърз вариант – лесно приложим за всяка домакиня. Яхнията е ароматна с много естествени приятно-кисели нотки; съчетава прекрасни вкусове от Изтока и Средиземноморието.

Необходими продукти:

750 гр агнешко месо (крехко, обезкостено, на малки късчета)

700 гр артишок, сърцевина (използвам го отцеден от консерва, защото е по-лесно, удобно и бързо; ако използвате пресен – предвидете повече време за почистването му и термичната обработка);

150 гр маслини, обезкостени и нарязани надлъжно на половинки (изберете хубави, качествени маслини);

зехтин/олио за запържване на месото

1 ½ ч.ч. бяло вино

черен пипер на вкус

1 глава чесън, на скилидки (нарязвам ги надлъжно на две)

розмарин на вкус (сушен)

магданоз на вкус, ситно нарязан

Не слагам сол, тъй като маслините и артишокът от консерва са солени (вие преценете).

Начин на приготвяне:

В тенджера задушавам агнешкото със зехтина и мъничко вода, като непрекъснато разбърквам (накрая да хване лек загар от всички страни). Най-добре е да опитате парченце, за да сте сигурни, че е готово и да продължите с останалите стъпки.

Малко преди месото да е напълно изпържено, добавям чесъна, пипера и розмарина. Разбърквам за кратко да усетя всеки един от ароматите.

Добавям виното. Ври на слаб огън около 10 мин.

Добавям маслините и артишока. По преценка доливам гореща вода до желана консистенция – яхния. Оставям ястието на котлона за още 10 мин. Не прекалявам с варенето на артишока (особено, ако е от консерва), защото бързо се разкашква.

Минути преди да отстраня яхнията от котлона добавям магданоза.

Съвети:

Ако сте добавили повече вода и ястието е по-рядко от желаното, то тогава може да го сгъстите с 4-5 с.л. царевично нишесте, разтворено в малко студена вода (количеството нишесте e съвсем ориентировъчно и зависи от количеството вода, което се съдържа в яхнията; започнете с по-малко и ако се наложи ще разтворите още). Тази смес се добавя на тънка струйка при непрекъснато бъркане (накрая, когато ястието е готово). Бързо се сгъстява, за секунди. Все пак, по-добрият вариант е да не добавяте твърде много вода в началото, за да спестите стъпките с нишестето (или да е в минимално количество).

За сгъстяване на яхнии може да използвате обикновено брашно, вместо нишесте. След като го разтворите в студена вода, добре е да го прецедите през цедка, за да сте сигурни, че няма бучици.