дозата е за 2 козунака

(използвам дълбока кръгла форма за торта с диам. 23 см + 1 правоъгълна дълбока тавичка с разм. 23/11см)

Рецептата е много сполучлива. Адаптирах я от майка ми (като добавих плънка). С пълнежа може да импровизирате – мармалади, стафиди в ром… Или да го пропуснете изцяло и да получите класически козунак (съветвам ви много да внимавате с печенето, не допускайте да стане сух и изпръхнал). Ето ви идея как да си направите два различни козунака с едно и също тесто – правоъгълният ще е с плънка, а кръглият без.

Необходими продукти

за тестото:

50 гр жива мая

350 гр захар

2 ч.ч. пресно мляко, затоплено

100 гр свинска мас, разтопена

лимонова есенция на вкус

6 яйца, разбити

щипка сол

1 с.л. махлеб (по желание; много подхожда на козунаците; слагам повече, защото дозата е голяма – за 2 козунака);

сокът на 1 лимон

9 ч.ч. брашно, пресято (това е около 1.300 кг)

за плънката на правоъгълния козунак (плета го с 3 фитила; вж. снимките горе):

  • за 1 ви фитил плънката е от: 2 големи шепи счукани орехи + захар за поръсване;
  • за 2 ри и 3 ти фитил: 2 големи шепи счукани орехи + 4 с.л. захар + 2 с.л. какао, неподсладено + 4-5 с.л. пресно мляко (всичко се смесва и това ми е готовата плънка за двата фитила);

за декорация на козунаците:

1 разбито яйце за намазване

едра захар за поръсване

филирани бадеми

Начин на приготвяне:

Разтварям маята в 2/3 ч.ч. от топлото пресно мляко. Поръсвам с щипка захар и изчаквам да се активира.

Смесвам останалото затоплено мляко със захарта.

Изсипвам пресятото брашно в широк съд и правя кладенче в средата, в което изсипвам готовата смес с мая. Добавям яйцата, сместа от захар и мляко, както и всички останали продукти за тестото (солта да е по периферията и да няма досег с маята; маста добавям на части по време на месенето, а не наведнъж).

Замесеното тесто е меко. Оставям го да втаса. След което го поставям върху намаслена повърхност. Разделям го на 2 части, за 2 козунака (като кръглият ще е малко по-голям от другия).

Заемам се с оформянето на правоъгълния козунак (по-малкия). Разделям отделеното за него тесто на 3 топки. С намаслени пръсти върху намаслената повърхност разточвам 3 правоъгълни кори с деб. 0.5 см. (на ръка или с точилка). Поръсвам ги равномерно с плънка, като единият разточен фитил поръсвам само с орехи и захар (притискам ги леко към тестото), а останалите 2 разточени фитила поръсвам с какаовата смес.

Навивам всяка кора на тънко, дълго руло – отново да станат като фитили. Съединявам добре фитилите в единия край и сплитам класическа плитка. Подвивам и заглаждам края (виж снимките по-горе/видеото)**. Поставям плитката в правоъгълната тава върху намаслена хартия за печене. Мажа я с яйце и поръсвам обилно със захар и филирани бадеми. Втасва втори път.

Пека на 200 градуса в предварително загрята фурна. 10 мин. след началото на печене намалявам фурната на 180. Ако горната кора се запече твърде бързо, покривам я с мокра хартия за печене или алуминиево фолио. Пече се до готовност (зависи от съда и фурната). Ако прекалите с печенето, козунакът става много сух.

За кръглия (по-големия) козунак не използвам никаква плънка. Оставям го в класически вариант. Разликата с правоъгълния е, че го сплитам по различен начин – тестото разделям на 6 топки, от които оформям 6 фитила (виж снимките по-долу/видеото – 2.18 мин.)**. След сплитането го поставям в кръгла дълбока форма върху намаслена хартия за печене. Отново мажа с яйце и поръсвам със захар. Втасва втори път. Печенето е както при правоъгълния. Този козунак е с много ефектен автентичен вид, поради начина на сплитане.

Съвети:

Помещението, в което месите трябва да е топло. Продуктите да са на стайна температура.

Съотношението захар/брашно е: 250 гр захар на 1 кг брашно (приблизително). Старайте се да го спазвате. Не добавяйте твърде много захар. Това ще развали текстурата и ще попречи да се образуват желаните конци. Освен това, имайте предвид, че ако слагате плънка тя е достатъчно сладка (мармалади, захаросани орехи и т.н.).

Не пренебрегвайте втасването на 2 пъти.

Сплитането е силно препоръчително. Разточването/изтеглянето на фитили допълнително допринася за така желания ефект “козунак на конци”.

Обърнете внимание на снимките на козунака с дантелената панделка (по-долу). Там показвам лесен и отново много ефектен начин на сплитане, чрез който постигате великолепен външен вид след изпичане. Може да използвате тази плитка за всякакво козуначено тесто.

** https://www.youtube.com/watch?v=XDQ9dWrqnQ0&t=202s