80 бр.

Благодаря за тази рецепта на Красимира Иванова (от Фейсбук групата “Обичам да готвя”)! Много лесна и сполучлива е, единственият “недостатък” е огромния брой сладки, които получих. Но пък имат голяма трайност и са добра идея, ако планирате събитие с много хора. Масленките са чудесни и дори по-вкусни, след като престоят два-три дни.

Необходими продукти:

за тестото:

1 ч.ч. чай (използвам липов, концентриран) + 1 с.л. захар

1 ч.ч. олио

250 гр свинска мас (разтопена)

6 ч.ч. брашно

ванилия на вкус (повече е по-добре)

за пълнежа:

локум (по желание, много им отива)

орехи (цели ядки или половинки)

пудра захар за овалване (подгответе си повече; винаги се снабдявам с нов голям пакет, за да съм сигурна, че ще ми стигне)

Начин на приготвяне:

Замесвам меко тесто от брашното, чая, мазнините и ванилията.

Увивам го в найлоново фолио и го оставям в хладилника да стегне.

След което откъсвам парченца от тестото, в центъра на които поставям цяла ядка орех (или ½) + парченце от локума (0.5 до 1 см, зависи колко големи искате да са сладките ви). Оформям хубави, гладки топчета с диам. 3 см (пълнежът да остане изцяло покрит от тестото).

Подреждам ги в тава, на разстояние едно от друго върху намаслена хартия за печене (бухват по време на печене).

Пека в предварително загрята фурна на 180 градуса около 15 мин. (това е съвсем ориентировъчно). Трябва да се наблюдават до получаване на хубав светлокафяв загар.

Горещи ги овалвам щедро и от всички страни в пудра захар (пресята).

Препоръчвам да се консумират на следващия ден.

Съвети:

Уточнявам, че пълнежът е по желание (но все пак ви препоръчвам да не го пропускате, за да получите много по-ароматни и богати на вкус масленки).

Правя някои от сладките без пълнеж, други само с орех, а трети – с локум и орех. Затова не съм дала точни грамажи за локума и орехите. Оставям това на вашата преценка и предпочитания.