използвам форма за торта с диам. 23 см.

Тиквените пайове са доста популярни в англоговорящите страни. Конкретно този е наистина фантастичен! Почти не съм променяла оригиналната рецепта. Важно е да спомена, че не бива да пропускате да поръсите десерта с карамелизираните пекани – това е тайната (просто съвършена комбинация)! Тази рецепта е от книгата The Happy Pear/Recipes for Happiness (David & Stephen Flynn). Често посещавам веган ресторанта на двамата братя-автори. Там предлагат “на живо” много идеи от кулинарните им книги.

Необходими продукти

за основата:

300 гр смлени орехи

100 гр обезкостени фурми, накиснати в топла вода да омекнат

2 с.л. кокосово масло, без аромат

ванилия на вкус

за крема:

150 гр кашу, накиснато в топла вода до омекване;

175 гр тиквено пюре, неподсладено (купувам го готово); може да го замените с печена тиква;

150 гр кокосово масло без аромат;

80 мл агаве сироп;

50 гр обезкостени фурми, нарязани (може да се накиснат за малко в топла вода);

½ ч.л. канела

1 ч.л. джинджифил

за декорацията:

1 шепа пекани, натрошени

2 с.л. сироп от агаве

Начин на приготвяне:

Застилам дъното на формата за торта с хартия за печене. Закопчавам ринга, така че хартията да се опъне добре. Намаслявам стените на формата.

В чопър смилам продуктите за основата. Полагам това тесто на дъното на формата. Уплътнявам го добре с помощта на изпъкналата част на лъжица. Оставям го в хладилника.

Прецеждам кашуто и го блендирам заедно с останалите продукти за крема. Разстилам го върху основата. Връщам сладкиша отново в хладилника.

Запичам за кратко на слаб огън и при непрекъснато бъркане пеканите (върху сух тиган). Отстранявам от котлона и добавям агавето; разбърквам. С тази смес поръсвам пая.

Сервира се добре охладен.