4 порции

Често ме питат коя е най-подходящата гарнитура за риба. Старая се всеки път морската храна, която готвя да има различен вкус. Има толкова много варианти за гарнитури, че се чудя защо масово към рибата се предлагат основно и само картофи. Тази рецепта е много свежа и бърза за приготвяне. Ще останете приятно изненадани.

Необходими продукти:

450 гр замразена дива сьомга (в случая използвам 4 отделни филенца; дивата сьомга е по-скъпа, но е с по-малко мазнина, а месцето е дебеличко като пържолки, не се разпада по време на печене)

лимонов сок (за овкусяване на рибата)

4 с.л. зехтин (или на вкус)

за граховото песто:

2 консерви грах (общо 540 гр изцедено съдържание)

2/3 ч.ч. зехтин (може и малко повече; отива му на граха)

оцет на вкус

сол на вкус

черен пипер на вкус

свежа мента, обилно (ползвам само листата на 1 голяма връзка)

25 гр сурови кедрови ядки

1/2 глава чесън (обелен, на скилидки)

Начин на приготвяне:

Приготвям сьомгата на фурна с малко зехтин. Не добавям нищо друго, тъй като я купих овкусена с подправки. Ако разполагате с обикновена сьомга, то тогава я посолете и я поръсете с микс от счукани пипери. Самата риба е с прекрасен вкус и не се нуждае от много обработка. Пече се за кратко на 200 градуса в предварително загрята фурна. Наблюдавайте я да не прекалите с печенето и да се раздроби.

Изваждам рибата от фурната и я поливам щедро с лимонов сок.

В блендер/чопър слагам всички продукти за граховото песто и ги смилам на гъсто пюре. Внимавайте с подправките. Започнете с по-малко и опитвайте.

Идея:

Може да сервирате със свежи малки репички и копър, овкусени със сол, черен пипер, зехтин и оцет.